fbpx

Ny grillbar slog dørene op i Ribe: Alabama satser på den velvoksne burger

Der er velvoksne burgere på menuen på Alabama i Ribe, der onsdag eftermiddag slog dørene op for første gang. Foto: Annett Bruhn

Velvoksne burgere uden alt for mange dikkedarer er konceptet i Ribes nye grillbar, Alabama. Onsdag kl. 15 røg de første burgere, fritter og ribs over disken i skøn forening med countrymusik og masser af gæster.

Ribe: Sehr gut. Muy bueno. Helt fint.

Otte studerende fra DTU i Roskilde dumpede ved et tilfælde ind i åbningen af Ribes nyeste tilføjelse til restaurationslivet, der onsdag kl.15 slog dørene op til fritter, burgere, shakes & ribs.

Store burgere blev serveret ved højbordene bagerst i det farverige lokale for de tyske, spanske og danske elever, der mumlede ovenstående dom ud gennem kødfyldte smil og tommelfingrene, der var snasket ind i mayo og grøn krydderiblanding fra de hjemmelavede Alabama Fries, vendte opad.

Kl. 14.59 var der kø langs bygningen i Saltgade for at komme ind og teste Alabamas simple koncept med velvoksne burgere, serveret på metalbakker i gule, amerikansk inspirerede diner-båse.

Uden bestik, uden tallerkener og uden alt for mange dikkedarer.

Det ligger der heller ikke bag udviklingen af navnet Alabama. Det klinger godt, mener ejerne. Lyder ikke så højpandet, passer til en amerikansk diner og ser visuelt godt ud på facaden, menuerne og på de mange sort-grønne coasters, der var drysset med let hånd på bordene i den tidligere tøjbutik.

Alle sejl var sat til, da Alabama åbnede dørene for de mange spændte og sultne kunder, der blev lukket ind i byens nye grillbar. Mange valgte take away på åbningsdagen, men der var også fyldt op ved bordene, hvor menukortet blev studeret nøje. Foto: Annedtt Bruhn

Og så passer navnet godt til Alabamas musak, der får stedet til at emme af country, og sjovt nok var det Lynyrd Skynyrds udødelige Sweet Home Alabama, der lød fra højtalerne omkring åbningen kl. 15.

Velværebøvs

Når Alabama siger velvoksne burgere, så er det ikke en overdrivelse. Husburgeren “The Classic” er 150 gram bøf lagt ind i 113 gram bolle, udviklet i samarbejde med Vadehavsbageriet i Vester Vedsted. Sprød salat, ost, bacon, tomat, agurk, syltede rødløg og lemonagurk, der er Alabamas udgave af syltede agurker, komplimenterer bøffens grillsmag, og bollen er så tilpas blød, at den kan presses så meget sammen, at alle bør kunne gabe over den.

Præcis, som man bør kunne det over en klassisk, amerikansk burger.

Vegetarudgaven er med rødbedebøf, mens Alabamas tredje burgertype er med kylling vendt i pankorasp. Dertil tre slags fritter, fem typer mayo og et kæmpe jernrør i baren med 10 udvalgte ølhaner.

Selvom der var åbningsdag, og der var kø ved indgangen, blev alle icorona- restriktionerne blev overholdt til punkt og prikke i Alabama. Foto: Annett Bruhn

Ejerne ved godt, at de måske får på puklen for, ikke at have ketchup og remoulade i huset.

Sådan må det være.

Men noget tyder på, at valget er rigtigt. Ihvertfald spiste JydskeVestkystens fotograf så meget vegetarburger med fritter og bearnaisemayo, at der blev velværebøvset lystigt over computeren i de følgende timer. Skribenten har tidligere anmeldt de bedste burgere i millionbyen Dallas, og erfaringerne herfra omkring de bedste burgere er netop, at det skal være simpelt.

Godt kød. En blød, bidefast bolle. Ost, salat og lidt surt. Ikke så mange dikkedarer, og hvis Alabama vil lave burgere efter amerikansk forbillede, så er de godt på vej. Bedømt efter, at der hele eftermiddagen var masser af gæster, der både fyldte båse og bestilte mad med hjem, så kan Alabama have ramt en madniche, der ikke fandtes i Ribe i forvejen. Det gør der nu.

Det er folkene bag Porsborgs Gastro Bar, Rasmus Errebo og Bjarne Christensen, der står bag grillbaren Alabama, der ligger i tøjbutikken Frökens tidligere lokaler i Saltgade.

De første kunder i Ribes nye grillbar blev budt velkommen af Bjarne Christensen, der er en af indehaverne af Alabama. Foto: Annett Bruhn

Vi kan godt lide at lege med tingene, som ikke skal være statiske, hvorfor vi også kommer til at lave om i menuerne hver 3.-4. måned.