fbpx

Fem stjerner til vulgær friturefest: Her får du byens vildeste tømmermændsmad

Sig goddag til Mr. Big & Cheese – en vild mundfuld mozarella.

Avisens madanmelder tog et hovedspring i frituregryden hos ny fræk grillbar og fandt byens måske bedste tømmermænds-kur til en pris, der næsten kan konkurrere med den gyldne måges. Maden var både syndig og vulgær – men én ting floppede.

Esbjerg/Ribe/Fanø: Friteret mozzarella i burgeren, ostesauce til fritterne, kartoffelchips som knas ovenpå hotdoggen og fuldfede shakes, der kan sende dig direkte i fløde-koma.

Lyder det vulgært? Det er også meningen. Alabama Grill kalder i hvert fald sig selv for ”syndens hule”.

Den frække amerikanske grillbar dukkede op for første gang i Ribe i oktober 2020, og konceptet har hurtigt fået luft under vingerne. Allerede året efter kom en lillebror til verden: en såkaldt ”Grab & Go” Kiosk på Fanø, og i 2022 er familien endnu en gang blevet udvidet. Denne gang med en regulær Alabama Grill på Strandvejen ved Fanø Bad og i Esbjerg Centrum.

Alabamas bearnaise-dog får fuld smadder med krydderpølse, estragonmayo, bløde løg, syltede rødløg, chips og karse. Foto: Dorthe Lodberg

Det er sidstnævnte, avisens madanmelder besøger en lun torsdag aften – næsten som den eneste, viser det sig. Burgerbaren har slået sig ned i Englandsgade mellem Skolegade og Kongensgade i lokalerne, der tidligere tilhørte Byens Bistro og Café Le Chi, og den er fuldstændig tom, da min medspiser og jeg ankommer.

Det virker tragikomisk, at vi har bestilt bord, og når nu vi har frit valg på alle hylder, vælger vi da også at droppe det udpegede bord under den støvede amerikanske countrymusik og søge udenfor, hvor Alabama har indrettet sig med rustikke borde og bænke, der passer godt til en moderne grillbars uhøjtidelighed.

Kan vi gøre det vildere?

Menukortet på Alabama er som ventet lige dele frituretungt og syndigt. Der er burgere, hotdogs, pommes frites, grillede sandwiches, nuggets, bbq-wings, løgringe og ribs, og det hele har fået et twist – som om man har stået ude i køkkenet og tænkt: Kan vi gøre det vildere?

Svaret er tydeligvis ja.

Vi begynder vores friture-eventyr med en burger, der foruden en bøf af okse også indeholder en skive friteret mozarellaost på størrelse med halv håndflade. Herligheden bliver pakket ind i sprød salat, rødløg, lemonagurk, mayo og Alabamas hjemmelavede ketchup.

Vi smiler helt umotiveret til hinanden, da vi sætter tænderne i burgeren. Så god er den.

Det er velvoksne burgere, der bliver langet over disken hos Alabama. Foto: Dorthe Lodberg

Burgerbollen er både sprød og blød. Den smager sågar af rigtigt brød fremfor vakuumpakket masseproduktion. Bøffen er saftig, salaten frisk og vi får fuld fornøjelse af mozzarellaostens smelte- og strækevne, når vi bider gennem den sprøde, knasende panade. Ketchuppen er sød, en anelse grovere, end den vi kender fra køkkenbordet derhjemme og absolut godkendt.

Burgeren er smagfuld. Den er ”greasy” uden at være kvalm og balanceret på en måde, der vidner om dens fædrene ophav, for det er ikke hvem-som-helst, der står bag Alabamas luksus-junk.

Sådan uddeles stjernerne

JydskeVestkystens anmelderkorps bedømmer lokale spisesteder ud fra en skala med seks stjerner.

Vi anmelder restauranter i hele Esbjerg Kommune og på Fanø hver fredag.

Antallet af stjerner afgøres ud fra en subjektiv afvejning af pris, madoplevelse og kvalitet.

Det lille uprætentiøse spisested kan altså opnå lige så mange stjerner som kommunens gourmetrestauranter – eller lige så få – afhængig af dagsformen i køkkenet og hos personalet.

Du kan finde alle tidligere anmeldelser på jv.dk – tryk på knappen “Menu” og søg efter “Madanmeldelser”.

Rasmus Errebo, som tidligere har huseret på det danske kokkelandshold, har slået sig sammen med Bjarne Christensen, der har sit speciale indenfor design og forretningsudvikling, og duoen har en legende, nytænkende og inspirerende tilgang til deres råvarer.

Det har flere af landets store virksomheder også fået øjnene op for, og makkerparret har blandt samarbejdet med og idéudviklet for giganter som Arla og Premier Is ved siden af deres lokale succeser, der udspringer fra Ribe med først Porsborgs Gastro Bar, nu Lobby, og derpå Alabama-kæden.

Bingo i smagslotteriet

Vores begejstring bliver ikke mindre, da vi deler en ”Bearnaise Crispy Dog” – en hotdog med bløde løg, estragonmayo og syltede rødløg pyntet med chips og karse. Der er igen bingo i smagslotteriet.

Råvarerne er friske, brødet har tyngde og bid og krydderpølsen har et godt knæk. Chipsene er en sjov afløser til de klassiske ristede løg og smagen af bearnaise ligger lunt i munden efter hver bid. Det er en delikat mundfuld.

Det fik vi

Samlet pris: 366,50 kroner

Ved siden af burger og hotdog har vi bestilt to forskellige portioner pommes, og heller ikke her er der tale om ”bare” fritter. Den første er indhyllet i en fuldfed, lun cheddar-ostesauce og piftet op med friske forårsløg og chili, der giver både farve og kant. Det er en fræk mundfuld.

Den anden, Alabama Fries, er ifølge menukortet ”godt krydret med en masse hemmeligheder”. Til vores overraskelse viser det sig at være en omgang pommes, der gemt under et meget gavmildt bjerg parmesanstøv og en uidentificerbar, grøn krydderiblanding, der drukner i ostens meget karakteristiske, intense smag.

Husets fritter "Alabama Fries" er begravet under et meget gavmildt bjerg af parmesanstøv. Foto: Dorthe Lodberg

Og her går der for første gang et lille skår i vores ellers store begejstring. For selvom det smager upåklageligt, undrer det mig, at man ikke skilter med, at der er parmesanstøv fritterne. Parmesan er ikke for alle, og vi ville formentligt have valgt noget andet, hvis vi havde luret, at der var ost på begge versioner af vores fritter. Selvom maden slet ikke er så junk-tung, som frituremad ellers ofte er, så bliver det alligevel for heftigt med ost på begge portioner.

Kan man få for meget ost?

Vores besøg hos Alabama varer cirka halvanden time, og til vores store undren er vi stort set alene under hele besøget. Der kommer gæster til ét bord ud over vores. Til gengæld er der godt gang i takeaway-trafikken.

Lun ostesauce og frisk forårsløg og chili komplimenterer de gyldne kartoffelstænger på syndig vis. Foto: Dorthe Lodberg

Jeg glæder mig dog over, at der kun få meter mellem bordet og køkkenet, og at jeg får serveret maden på en lun metalbakke i bedste diner-stil fremfor i de tynde, brune papirsposer, som takeaway-kunderne slæber hjem, for min interesse for især den friturestegte mozzarella, burgerbollen og de to portioner pommes falder støt i takt med temperaturen.

Alabamas portionsstørrelser fejler til gengæld ingenting, og vi må levne for at få plads til dessert. På menukortet har vi luret, at der er mulighed for både croissanter og donuts med is. En voldsom kombination, som vi simpelthen er nødt til at prøve.

Der er hotdogs - og så er der hotdogs. Alabamas er bestemt en anbefaling værd. Foto: Dorthe Lodberg

Vi bliver dog fælt skuffede, da vi går ind til baren for at bestille runde to, for selvom der er dessert på menuen, kan Alabama hverken klare donuts eller croissanter denne dag, bliver vi fortalt. Isen har man heller ikke klar.

Afgørelsens time

Forklaringer er der ingen af, men den søde ekspedient forsøger at lindre vores skuffelse ved fluks i bedste amerikansk-grillbar-stil at foreslå en shake, og det indvilliger vi.

Vi vælger signatur-shaken med mango og banan toppet med flødeskum og saltkaramel. Den er lige så voldsom, fed og lækker, som den lyder og vi sendes i akut fløde-koma.

Grillbarens shakes findes både med og uden alkohol. Foto: Dorthe Lodberg

Milkshaken tjener som udmærket trøst, men vi ærgrer os alligevel over den manglende dessert, som vi havde levnet for at have plads til.

Ikke desto mindre går vi mætte og glade hjem og bliver enige om, at her kommer vi gerne igen – især med tanke på, at Alabama trods det høje niveau på både råvarer og smagssammensætninger har priser, der ikke er langt fra at kunne konkurrere med fastfood-favoritter som Burger King og McDonalds.

Alabama er absolut et besøg værd.